Previous Image
Next Image

info heading

info content


Ademhalingsoefeningen

Een langzaam ademtempo is een goede manier om het zenuwstelsel te kalmeren. Je ademhaling en je gedachten gaan vaak hand in hand. Door rustiger te ademen kalmeer je ook je brein. Onderstaand vind je een filmpje van 2 minuten waarin heel leuk het verband tussen spanning, gejaagdheid en energie wordt uitgelegd. (bron: kiwinederland.nl)

 

Hulpmiddelen om je ademhaling rustiger te laten verlopen
 Apps voor op je smartphone of I-pad
 • BellyBio (voor op de Iphone of Ipad: meet je ademhaling, muziek op je ademhaling, werkt ontspannend. Een hele prettige manier.
 • Respiroguide pro: hier kun je het aantal ademhaling per minuut instellen, je krijgt ene golfbeweging te zien, die je met je adem kunt volgen
 • Breathe2Relax: ontspannen muziek, je kunt makkelijk je ademhaling verlengen

(bron van de oefeningen en tips: www.krachtdoorbalans.nl)

Oefeningen om thuis te doen (print ze uit):
 1. Rustig in en uit ademen
 2. Gewaarworden van de ademhaling – Hoorbaar uitademen
 3. 3- Minuten adempauze
 4. Aandacht voetzolen
 5. Verminderen van de schouderbeweging bij het ademen
 6. Visualisatie loslaten van de schouders.
 7. Geleid natuurlijk ademen: onderste ademruimte
 8. Quick Coherence® Technique (Heartmath)
 9. Handen warmen
 10. Afschermtechniek “De stolp”
 11. Loslaatoefening

Hyperventilatie:

Hyperventilatie is een onbewuste ontregeling van de ademhaling. De ademhaling is groter dan de lichamelijke behoefte. Dit kan leiden tot duizeligheid. Daarnaast kunnen verschijnselen optreden zoals tintelingen in de vingers en rond de mond, druk op de borst, transpireren, onrust en angst. Het lichaam maakt in spannende situaties stresshormonen aan, zoals adrenaline. Het is dan alsof je lichaam zich voorbereidt op een bepaalde inspanning. Je gaat automatisch sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Het kan dus zo zijn dat je gewoon in een stoel zit, maar toch ademt alsof je flink aan het hardlopen bent.

Een rustige ademhaling kan helpen de klachten te verminderen. Zoek afleiding: neem een slok water, loop naar buiten, doe een paar oefeningen (bijvoorbeeld kniebuigingen) of ga hardop lezen of zingen. Een client van me gebruikt dit sieraad dat je er voor kunt gebruiken. Het ademen in een plastic zakje is voor sommigen ook helpend.

 

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie houdt in dat er krachtiger wordt geademd dan nodig om te voorzien in de behoeften van het lichaam. Daarbij wordt meer CO2 uitgeademd dan door het lichaam wordt geproduceerd, zodat de C02-spanning in het arteriële bloed daalt. Hyperventilatie kan als fenomeen optreden bij een paniekaanval of agorafobie, maar soms ook bij een organische aandoening (b.v. asthma, COPD, angina pectoris). De klachten die door hyperventilatie worden veroorzaakt zijn divers: duizeligheid, ademnood, gespannenheid, tintelingen in de vingers etc. Inventarisatie van deze klachten geschiedt met hulp van de ‘Nijmeegse vragenlijst voor hyperventilatie’(Folgering, 1986). Dit is een lijst met 16 van de meest voorkomende klachten bij hyperventilatie (tabel 2). De patiënt geeft bij elk symptoom aan of hij hier “geen” (0 punten) tot “zeer vaak” (4 punten) last van heeft. Een totale score van boven de 23 is indicatief voor hyperventilatie.


Klik door naar een vragenlijst om te kijken of je last hebt van hyperventilatie

Beluister hier een ademhalingsoefening