Previous Image
Next Image

info heading

info content


Afstandelijke mindfulness

Bron: Alles wat u moet weten over afstandelijke mindfulness
Geschreven door Shang

Gerichte aandacht of aandachtigheid is een een vertaling van mindfulness.

  • Onthechte mindfulness betekent dat je je bewust bent van een gedachte in de geest en er niets mee doet. Mindfulness betekent bewust zijn. Onthecht betekent de gedachte niet grijpen, beantwoorden of wegduwen. In wezen betekent afstandelijke mindfulness coëxisteren met gedachten zoals men zou coëxisteren met achtergrondlawaai (1) .
  • Afstandelijke mindfulness is echter geen strategie om gedachten te beheersen en mag niet worden gebruikt om van ongemak af te komen .

Wat is afstandelijke mindfulness?

Onthechte mindfulness is een mind-strategie die het tegenovergestelde is van gepieker, piekeren en gedachtenbeheersing. Onthechte mindfulness betekent gedachten met rust laten in je geest zonder ze weg te duwen.

Aangezien negatieve gedachten en gevoelens overdenken kunnen veroorzaken (en overdenken is de reden achter angst en depressie), is afstandelijke mindfulness een andere manier om met gedachten en gevoelens om te gaan die overdenken tegengaat.

Afstandelijke mindfulness heeft twee kenmerken:

  • 1) Om een ​​stap terug te doen van gedachten
  • 2) Om jezelf af te scheiden van je gedachten en gedachten te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in de geest waaraan je geen betekenis hoeft toe te kennen.

Onthechte mindfulness betekent niets doen met gedachten, zodat de geest zichzelf kan reguleren van negatieve emoties.

In metacognitieve therapie wordt afstandelijke mindfulness gebruikt om piekeren en piekeren te verminderen en metacognitieve overtuigingen over piekeren/piekeren aan de kaak te stellen:

Voorbeelden van afstandelijke mindfulness

Om afstandelijke mindfulness toe te passen op een negatieve gedachte, moet je de aanwezigheid van die gedachte in je geest toelaten en er passief naar kijken . Misschien merk je dat er niets met de gedachte gebeurt, of misschien verandert het in een andere gedachte. Wat er ook gebeurt, kijk gewoon naar die gedachte zonder er op enigerlei wijze invloed op uit te oefenen.

Onthechte mindfulness is als het kijken naar een film in je hoofd zonder eraan deel te nemen.

Onthechte mindfulness betekent dat je je geest vrij laat ronddwalen zonder je te bemoeien met gedachten, gevoelens en sensaties.

Wanneer je afstandelijke mindfulness op de juiste manier beoefent, voel je je mentaal ontspannen omdat je geen moeite doet om gedachten te transformeren. In feite, als je je lui voelt, doe je afstandelijke mindfulness goed .

Wat is het doel van vrijstaande mindfulness in therapie?
Het doel van afstandelijke mindfulness is om zo min mogelijk invloed uit te oefenen op interne gebeurtenissen (gedachten, gevoelens, herinneringen en sensaties). Hoe minder je probeert om van negatieve gedachten af ​​te komen, hoe beter. Hoe minder tijd je besteedt aan overdenken (piekeren, analyseren en herkauwen), hoe meer je jezelf in een staat van afstandelijke opmerkzaamheid bevindt.

Wat is geen afstandelijke mindfulness?
Afstandelijke mindfulness is geen hulpmiddel om gedachten te beheersen en het mag niet worden gebruikt om van ongemak af te komen. Afstandelijke mindfulness is dus

geen hulpmiddel
geen manier om van negatieve gedachten af ​​te komen
geen manier om van negatieve gevoelens af te komen
geen manier om je kalm te voelen
geen hulpmiddel om een ​​lege geest te hebben
geen meditatie- of mindfulness-techniek
geen techniek voor gedachtetransformatie
geen filosofie
geen actieve strategie
(voor het geval je in de war raakt, afstandelijke mindfulness is een strategie om niet te noteren)

Afstandelijke mindfulness is een nietsdoen-strategie

Mensen die nieuw zijn in metacognitieve therapie, begrijpen het punt van afstandelijke mindfulness meestal verkeerd. Ze gebruiken vaak afstandelijke mindfulness om gedachten weg te duwen of om een ​​kalme mentale toestand te bereiken.

Sommige van mijn nieuwe patiënten beoefenen afstandelijke mindfulness en verwachten zich meteen goed te voelen en geen negatieve gedachten meer te ervaren. Maar dit is niet de juiste manier om afstandelijke mindfulness te gebruiken, en ik herinner ze er elke keer aan totdat ze het eindelijk goed kunnen doen. Ik geloof dat dit de reden is waarom sommige mensen niet beter worden in metacognitieve therapie. Ze blijven het verkeerde doel nastreven wanneer ze afstandelijke mindfulness beoefenen.

Als je afstandelijke mindfulness gebruikt met als doel ongemak weg te duwen, zul je uiteindelijk nog meer ongemak voelen. Dit komt doordat je de natuurlijke zelfregulering van de geest verhindert .

Het is vergelijkbaar met niet proberen aan een roze olifant te denken. Dat kan niet. Gedachtenbeheersing is een contraproductieve strategie en het gebruik van afstandelijke mindfulness als gedachtebeheersingsstrategie zal uiteindelijk averechts werken.

Goede en verkeerde manieren om afstandelijke mindfulness te gebruiken
Hoe afstandelijke mindfulness te gebruiken bij negatieve gedachten
Als je last hebt van langdurig overdenken, zoals piekeren en piekeren, zou je er aanzienlijk baat bij kunnen hebben om dat te verminderen om te herstellen van angst en depressie. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je afstandelijke mindfulness kunt gebruiken om piekeren en piekeren te verminderen.

1) Stel piekeren/piekeren uit tot later
Als je een negatieve gedachte opmerkt (bijvoorbeeld: ” Ik heb de energie niet “), erken de gedachte dan en ga er niet mee aan de slag. Je kunt het volgende tegen jezelf zeggen: “ Er is een negatieve gedachte; Ik ga er nu niet mee omgaan of me er zorgen over maken .” Het is belangrijk dat je de gedachte niet probeert weg te duwen of probeert uit te werken. Het doel hier is niet om de negatieve gedachte uit je hoofd te krijgen, maar pas later te analyseren.

Stel het piekeren uit tot een vast tijdstip later op de dag , en als het echt nodig is, kun je jezelf dan 15 minuten gunnen om je zorgen te maken.

Die tijd hoef je niet te gebruiken. De meeste mensen besluiten uiteindelijk dat ze het niet nodig hebben.

2) Stap terug van de gedachte
Het idee hier is om je negatieve gedachte er te laten zijn zonder erin verstrikt te raken. De volgende keer dat je merkt dat er een negatieve gedachte opkomt (bijvoorbeeld: ” Ik ben een mislukkeling “), neem dan een stap terug van de gedachte en observeer deze van een afstand zoals je naar een schilderij zou kijken.

Merk, terwijl je dat doet, op dat je slechts een waarnemer van de gedachte bent en dat je ervan gescheiden bent. De gedachte is slechts een korte en voorbijgaande gebeurtenis in je hoofd.

Afstandelijke mindfulness uitgelegd door middel van metaforen
Bij het werken met abstracte concepten zoals vrijstaande mindfulness, kan het nuttig zijn om erover na te denken door middel van metaforen. Hier zijn enkele nuttige metaforen om je eraan te herinneren hoe je afstandelijke mindfulness kunt oefenen. Kies er een die voor jou het meest logisch is.

De strandbal
Stel je voor dat je negatieve gedachte (of gevoel) een strandbal is die je met je meedraagt. In plaats van de bal te laten vallen of onder water te duwen, trekt u hem gewoon onder uw arm en gaat u verder met uw dag.

De lopende band
Stel je voor dat je negatieve gedachten koffers op de lopende band op de luchthaven zijn. Je staat erbij en observeert de tassen zonder ze mee te nemen

Het “geen commentaar”
Stel je voor dat je negatieve gedachten een irritante verslaggever zijn die je keer op keer dezelfde vragen stelt, en je reageert met een “geen commentaar“.

 Tegenwoordig prediken de meeste westerse culturen (met een beetje hulp van de zelfhulpindustrie) geluk en vertrouwen. Er is een subtiel idee dat geluk het enige juiste menselijke gevoel is. En als we geen geluk en kalmte voelen, is er iets mis met ons. Daarom is het logisch dat we proberen de slechte gevoelens kwijt te raken en meer van de goede gevoelens te krijgen. Het probleem met deze benadering is dat het de relatie van mensen met negatieve emoties beperkt (en ten onrechte onze metacognitieve overtuigingen voedt dat negatieve emoties slecht zijn en dat we er vanaf moeten komen). Als gevolg hiervan worden we intolerant voor en zelfs bang voor negatieve gedachten en gevoelens, en natuurlijk proberen we er vanaf te komen

Het is daarom logisch dat mensen afstandelijke mindfulness willen gebruiken als een copingstrategie om van negatieve emoties af te komen. Dit werkt echter nooit; we kunnen niet zomaar van gedachten afkomen. Als we het proberen, is het tijdverspilling en lopen we het risico ons nog slechter te voelen.