Previous Image
Next Image

info heading

info content


Angst

Veel voorkomende stoornissen zijn angststoornissen. Ongeveer 8 % van de mannen en 12,5% van de vrouwen lijdt per jaar aan een angststoornis. Een psycholoog kan u helpen om meer greep te krijgen op uw angst, zodat dat minder uw leven bepaalt.

Lees hieronder meer over angst en paniek. De folder Angststoornissen, als angst en paniek uw leven beheersen kunt u downloaden.

Angst en Paniek
Je knieën voelen knikken, je hart voelen bonzen, het benauwd hebben, je duizelig of misselijk voelen en het zweet dat je uitbreekt. Allemaal ervaringen die iedereen zal herkennen. Angst vormt dan ook gewoon een deel van ons leven. Over het algemeen kan angst goed verklaard worden vanuit de situatie waarin iemand zich bevindt. Op een moment dat je bijvoorbeeld gedachteloos de straat opstapt zonder goed uit te kijken en je opgeschrikt wordt door het gegier van banden, zal niemand verbaasd zijn dat je de bovengenoemde verschijnselen vertoont.
Anders wordt het als het gaat om situaties waarbij iedereen het er eigenlijk over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt. Bij voorbeeld bij angst voor spinnen of andere kleine onschuldige diertjes, hoogtevrees, angst voor drukke winkels of, wat heel vaak voorkomt, de angst voor paniek: de angst dat iemand ziet dat je beeft of bloost of dat het zweet je uitbreekt. Dit soort angsten kunnen ernstige beperkingen met zich meebrengen. Dit komt meestal omdat angst altijd hand in hand gaat met vermijding. Angst is immers een onaangename situatie, waardoor het vanzelf spreekt dat iemand de situatie die hem of haar angstig maakt uit de weg zal gaan. In de praktijk komt het er dan echter op neer dat iemand vaak meer en meer situaties gaat vermijden en uiteindelijk de beperkingen ervan aan den lijve gaat ervaren.

Gek?
Mensen die last hebben van angstaanvallen, een fobie of een dwangstoornis, denken vaak dat zij de enigen zijn met dit probleem. Dat is beslist niet waar. Uit onderzoek is gebleken vijf tot dertien procent van de Nederlandse bevolking wel eens een angst- of paniekaanval heeft. Het gaat hierbij om serieuze klachten, die niets met aanstellerij te maken hebben. Maar mensen die er geen last hebben, kunnen de angstgevoelens vaak moeilijk begrijpen. Daarom worden mensen met fobieën en angsten niet altijd serieus genoeg genomen.

Angst wordt vaak steeds sterker

Uitleg angst- en paniekklachten

Mooi filmpje over van Angst naar Vertrouwen

Virtual Reality Therapie

Een nieuwe behandelvorm om sommige angsten te behandelen is Virtual Reality Therapie. Lees hier meer