Previous Image
Next Image

info heading

info content


Moeite om voor u zelf op te komen

Veel mensen hebben moeite om op een goede wijze voor zichzelf op te komen. Ze zijn bang voor ruzie en vermijden dan te zeggen wat ze zelf vinden. Cognitieve gedragstherapie kan dan helpen om je minder bang te gaan voelen, en meer zelfvertrouwen te gaan krijgen.

Assertief gedrag is opkomen voor jezelf, met respect voor de ander.
Agressief gedrag is opkomen voor jezelf, zónder respect voor de ander.
Subassertief gedrag is niet opkomen voor jezelf, en alleen maar rekening houden met die ander.

Goed opkomen voor jezelf, betekent dus dat je assertief bent. Je laat weten wat je zelf zou graag willen, en hebt ook voor de mening van een ander.

In de behandeling gaan we kijken naar de belemmerende gedachten die assertief in de weg staan, zoals ‘als ik voor mezelf opkomt, vinden ze mij niet aardig, of krijg ik een conflict’. U leert hier rationeler naar te gaan kijken, waardoor u minder last hoeft te hebben van dergelijke angstoproepende gedachten. Een volgende stap is dan oefenen met assertief gedrag.

Leestips:

Jeffrey Wijnberg ea.: Wat je denkt dat ben je zelf; introductie tot assertief denken en doen.

Jan Schouten en Joke Lingsma: Persoonlijke effectiviteitassertiviteit-les-1

 

Assertiviteitscursussen

Naast het individueel werken aan assertiviteit bij een psycholoog, kan het handig zijn om in groepsverband assertiviteitsvaardigheden aan te gaan leren. In een dergelijke cursus komen de volgende dingen aanbod: hoe stel je op een goede manier je grens, hoe zeg je wat je wilt, hoe kan ik meer ‘nee’ zeggen. Het volgen van een assertiviteitscursus kan dan een goede optie zijn, om dergelijke vaardigheden in te gaan oefenen. Vanuit de praktijk worden deze cursussen niet gegeven. In de regio zijn er wel instellingen die deze cursussen geven, zoals:

Assertiviteitsoefeningen

Assertief gedrag kun je alleen leren door veel te oefenen.

Klik hier voor een oefening om vaker ‘Nee’ te zeggen

Assertief gedrag kun je alleen leren door veel te oefenen. Download hier de bijlage met oefeningen voor assertiviteit. Het zijn een aantal suggesties om te gaan oefenen met assertief gedrag. Stel jezelf de opdracht om te beginnen met één van de meest makkelijke suggesties, geef jezelf een compliment als het gelukt is, en ga dan verder met de volgende.

Schrijf eerst dan eens op, wat je gevreesde ramp in jouw hoofd is,dat er gaat gebeuren als je de opdracht uit gaat voeren. Ga na afloop voor je zelf na, of die gevreesde ramp ook is uit gekomen.

 

 

Het is handig om jezelf doelen te gaan stellen, dat doel in stappen onder te verdelen, en dan met jezelf afspraken te maken wat je deze week wilt gaan doen.

Hieronder vind je een voorbeeld daarvan

Sociale Doelen

 Sociale contacten Werk:

  • Minimaal 3 keer per week een praatje beginnen op het werk in de pauze, niet werk gerelateerd.
  • Elke dag een praatje beginnen op het werk in de pauze, niet werk gerelateerd.

 

  • Elke twee weken minimaal 1 keer met een collega een praatje houden waarmee ik normaal niet veel contact heb in de pauze.
  • Elke week minimaal 1 keer met een collega een praatje houden waarmee ik normaal niet veel contact heb in de pauze.

 

  • Iets leuks doen met collega’s, als er wat georganiseerd word/ een reden is om wat te vieren
  • Zelf mee organiseren van een uitje met een aantal collega’s

 

Sociale contacten privé/thuis:

  • Minimaal 1 keer per week een vriendin appen zonder reden, gewoon om te vragen hoe het gaat en of ze nog wat leuks te melden hebben
  • Minimaal 1 keer per maand een vriendin vragen om iets leuks te doen
  • Minimaal 1 keer per 2 weken een vriendin vragen om iets leuks te doen

 

Meer lezen: hier een aardig artikel

Assertiviteitstraining

Het volgen van een assertiviteitstraining is erg handig als je problemen hebt om goed voor jezelf op te komen. In deze regio organiseert Surplus vaak een training, zie hieronder voor meer informatie

Folder Assertiviteitstraining Surplus Drimmelen