Previous Image
Next Image

info heading

info content


Terugvalplan

Wat is een terugvalplan?

Met een terugvalplan bereid je voor op een mogelijke terugval in de toekomst. Zo weet je wat je moet doen tijdens een stressvol moment. Er nu al over nadenken levert je straks voordeel op. Want als je gestrest bent heb je meestal geen tijd om na te denken.

Het voordeel van terugvallen

Aan terugval zit ook een positieve kant: je kunt alleen maar terugvallen als je daarvoor vooruit bent gegaan. Zie terugval als een leermoment. Net als een kind dat leert fietsen. Dat gaat ook met vallen en opstaan. Terugval kun je zien als een uitdaging om wat je hebt geleerd weer te gebruiken.

Maak een terugvalplan

Je gaat je eigen terugvalplan maken. Je gaat daarvoor jouw moeilijke situaties, persoonlijke valkuilen, helpende oefeningen en actieplannen opschrijven.

1. Moeilijke situaties

Welke situaties zorgen ervoor dat je terugvalt in je klachten? Denk hierbij aan situaties die voor jou lastig zijn. Bijvoorbeeld alleen zijn, problemen op je werk, het weekend doorkomen of contact met andere mensen. Je wilt deze situaties niet vermijden. Maar ze kunnen nog wel moeilijk voor je zijn.

2. Persoonlijke valkuilen

Persoonlijke valkuilen zijn bepaalde gevoelens, gedachten of gedrag. Deze wijzen erop dat je dreigt terug te vallen in je oude gedrag. Denk aan gevoelens van eenzaamheid, gepieker over de toekomst, onzekerheid in het contact met familie, collega’s en vrienden of spanningen. Maar ook als je geen hulp durft te vragen of niet goed voor jezelf zorgt valt dat onder persoonlijke valkuilen.

3. Helpende oefeningen

Wat heeft jou tijdens de behandeling geholpen? Bekijk de verschillende teksten en oefeningen nog eens. Zo kun je nagaan welke oefeningen bij je pasten en je hebben geholpen. Zet deze voor jezelf op een rijtje.

4. Actieplan

Schrijf op wat je gaat doen als je in een moeilijke situatie terechtkomt. Eigenlijk is het actieplan een samenvatting van de punten 1, 2 en 3. Als je in een moeilijke situatie komt (1) en je merkt dat je iets vervelends denkt/voelt/doet (2), dan kun je een passende oefening kiezen (3). Schrijf dit in het actieplan (4) voor jezelf uit.

 

En dan toch een terugval…..  Lees hier meer over ‘een terugval….. en dan?’