Previous Image
Next Image

info heading

info content


Behandeling burn-out/spanningsklachten

Het doel van de behandeling is om de valkuilen die tot uw klachten geleid hebben in kaart te brengen. Belasting en belastbaarheid zijn niet in balans. Om de balans te herstellen moet je zowel de belasting te verminderen als de eigen belastbaarheid vergroten.

  • Aan de hand van praktische oefeningen, onderzoek je gedachten die er toe bijdragen dat je over je grenzen heen gaat. Je krijgt instrumenten aangereikt om stressvolle situaties actief en effectief aan te pakken.
  • We zullen op zoek gaan naar je sterke en positieve eigenschappen. Met een burn-out ga je vaak aan je zelf twijfelen, waardoor je jezelf nog meer kunt gaan overbelasten.
  • Je leert om je sombere- en piekergedachten te gaan herkennen en  je gaat gedachten formuleren die je helpen en leert deze op te roepen als je ze nodig hebt.
  • Je leert de signalen die je lichaam afgeeft bij stress te herkennen en te  hanteren, zodat je beter weet waar je grenzen liggen. Je leert, door te luisteren naar je lichaam, een balans te vinden tussen spanning en ontspanning en tussen energie-gevende en energie-vretende activiteiten.
  • Time-management en ontspanning zijn ook zaken die van belang zijn, alsmede het verbeteren van je conditie.

Wat kun je zelf doen bij een burn-out?

  • Acceptatie dat het even niet gaat is belangrijk. Kijk welke activiteiten u kunt blijven doen. En welke activiteiten u beter tijdelijk kunt stoppen. Het kan zijn dat u (gedeeltelijk) kunt blijven werken of studeren. Maar soms kan een periode van rust nodig zijn, waarin u even helemaal niet werkt of studeert.
  • Doe even niets wat moet. Ontspan, ga naar buiten, mediteer, kijk een film, ga schilderen of maak muziek. Maar laat alle eisen van school of het werk of andere activiteiten even los.
    Natuurlijk wil of moet je op een gegeven moment wel weer iets gaan doen, maar de regel ‘Neem elke dag een uur vakantie’ is een goede om te starten en ook echt vol te houden. Dit betekent dat je iedere dag een uur iets doet, wat jij heel fijn vindt en waar je van ontspant. Deel je doelstellingen minimaal door twee, verlaag je tempo.
  • Probeer regelmaat in je dag te krijgen. Dat geeft houvast. Sta op tijd op, eet op vaste tijden en ga op tijd weer naar bed.
  • Doe één ding tegelijk. Bijvoorbeeld niet lezen én TV kijken. Laat je ook niet teveel afleiden door je telefoon of internet.