Previous Image
Next Image

info heading

info content


Pijn

Pijn is een alarmsignaal dat door de hersenen gemaakt wordt. Naast lichamelijke aspecten als beschadigingen van je lichaam, speelt ook gevoel, gedrag, waarneming, betekenisverlening ed een rol in de waarneming van pijn. Is je stressniveau al hoger, dan zul je mogelijk eerder pijn waarnemen. Als je optimaal afgeleid bent dan zul je mogelijk weer minder pijn waarnemen.

Bij chronische pijn kan het zijn dat je waarneming gevoeliger is gaan worden. Net als dat je – na een inbraak meegemaakt te hebben – gevoeliger kunt zijn voor geluiden, zo kunnen je hersenen na pijnbeleving ook daar gevoeliger voor worden. Het goede nieuws is dat je je hersenen dan ook weer kunt trainen om daar anders mee om te gaan. Niet meer de focus dus op acceptatie van de pijn, waar het vaak over gaat’ u moet er maar mee zien te leven’, maar je brein leren de pijnprikkels anders te gaan beleven.

Pijnpsychologen zijn gespecialiseerd daarin. Reducept is een organisatie die onderstaande video beschikbaar heeft gemaakt om meer erover uit te leggen. Daaronder vindt u oefenmateriaal.

https://my.demio.com/recording/D55JWixx

 

OefenboekPijn-1