Previous Image
Next Image

info heading

info content


Subpersonenmodel

Iedereen heeft eigenschappen, die soms de regie over willen nemen. De angsthaas in ons, waardoor we bepaalde dingen niet meer durven, de depressieveling in ons, waardoor we ons down voelen, de perfectionist in ons, waardoor we soms te veel doorgaan in het allemaal goed moeten doen etcetera.

Als die delen van ons, die we ook wel subpersonen kunnen noemen, de regie over nemen, dan hebben we vaak gevoelens en gedragingen waar we last van krijgen. Het subpersonenmodel kan helpen om dan weer de proberen de regie terug te pakken. Het helpt je te realiseren dat die ‘angsthaas’, of ‘depressieveling’ of ‘perfectionist’ , of welke subpersoon voor jou speelt, maar een deel van jou is. Jij zelf bent de baas, en bepaalt.

Je kunt het vergelijken met een buschauffeur die een bus vol met passagiers heeft en een reis moet maken. De buschauffeur, dat ben jij, de passagiers, dat zijn je subpersonen, en je reis, dat is je leven en de bedoeling die je er op dat moment mee hebt.

De buschauffeur hoort al zijn passagiers aan, maar bepaalt zijn eigen koers. Ook al zegt de angsthaas-passagier tegen hem ‘oh jee, stoppen, doe dat niet!’, of de depressieveling ‘we komen er nooit, en het zal zeker niet leuk zijn’. Hij rijdt zijn eigen koers, en laat zich door zijn passagiers niet van zijn stuk brengen.

 

subpersonenmodel