Virtual Reality Therapie
Virtual Reality Exposure Therapie (afgekort ook VRET) genoemd, is een nieuwe vorm om bestaande therapiemogelijkheden verder toe te kunnen passen. Het gaat van het – wetenschappelijk bewezen – principe uit, dat blootstelling aan prikkels die angst oproepen helpt om van je angst af te komen (dat heet in vaktermen ‘exposure’). Dit principe komt uit de gedragstherapie, een vorm van therapie waarbij uit onderzoek blijkt dat deze beter werkt als andere vormen van therapie. (zie bv. www.ggzrichtlijnen.nl)
Het gaan werken met een virtuele omgeving is dan ook een een toepassing van dit bewezen werkend principe. Exposure werkt. Probleem in de behandeling is echter vaak dat het lastig is een om mensen bloot te stellen aan lastige situaties. Als je bang bent heb je vanzelfsprekend de neiging om de situaties die voor jou angst oproepen te vermijden. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Bij hoogtevrees zul je hoogtes vermijden, heb je vliegangst, dan ga je liever niet vliegen. Als je niet fijn voelt in sociale situaties zul je je eerder terug trekken dan je in het middelpunt op stellen.
Het mooie van Virtuele Reality Therapie is dat je mensen in je therapiekamer bloot kunt stellen aan de voor hen angstoproepende situaties, en hen ondertussen begeleiden in het leren hanteren van die angst en methoden om die te verminderen. Dat biedt ongekende mogelijkheden. Je kunt nl. ter plekke iemand, via de virtuele reality bril, bloot stellen aan de angstoproepende situatie.
Virtual Reality Therapie kan daarom wel eens de therapie van de toekomst worden. Lydie van Leeuwen heeft darom apparatuur aangeschaft om met deze nieuwe behandelvorm te kunnen gaan werken.
Toepassingen die nu ontwikkeld zijn, zijn oa. behandeling van hoogtevrees en sociale angst
I
Artikel over VR therapie en angstbehandeling
(bron Hendrick et al 2019)
Hendrick-et-al.-2019-Handleiding-VRET-behandeling-fobieën