Previous Image
Next Image

info heading

info content


Wandelen

Het is bewezen: frisse lucht zorgt voor frisse ideeën. Onderzoek aan de universiteit van Stanford heeft uitgewezen dat wandelen de creativiteit stimuleert met maar liefst zestig (!) procent. Hoe dat précies in elkaar zit blijft voor ons een raadsel, maar men zegt dat wanneer je fysiek in beweging bent er als het ware meer ideeën worden ‘losgeschud’ dan wanneer je stilzit. Zit je dus met een dilemma, kom je niet tot inzichten of ben je op zoek naar een creatieve oplossing? Strikken die veters en hup naar buiten met de benenwagen! Des te groter is de kans dat het antwoord op een vraagstuk of die ene briljante ingeving zo *plop* uit de lucht komt vallen.

Wandelen is een mooie vorm van zelfzorg

Al eeuwenlang en in alle religies en culturen gebruikt men rituelen om structuur en houvast in het dagelijks leven te creëren. Denk aan meditatie of yoga, bijvoorbeeld. Een terugkerend ritueel dat je kan helpen het beste uit je dag te halen en tevens zorgt voor een moment van bezinning en aandacht voor persoonlijke groei. Zo kan ook elke dag een paar minuten wandelen een mooi ritueel zijn om je dag mee te starten of mee af te sluiten. Een fijne activiteit die je helpt aarden, energie geeft, je hoofd leegmaakt en zorgt voor duidelijkheid, focus of juist ontspanning. Het wandelen wordt dan als het ware een rustpunt in je drukke dag. 

Wandelen gaat in dit geval om onthaasten. Het maakt niet uit hoe stevig je de pas te pakken hebt of hoeveel stappen je maakt. Probeer daarom bewust te wandelen zonder tijd. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Vaak zijn we gewend te wandelen met onze ogen scannend over de grond. Kijk dus vooral ook naar boven. Naar de lucht, de daken van de huizen en de bomen in de natuur. En ook dan: wat zie je, wat valt je op, wat hoor je allemaal? Wat daarnaast ook goed werkt, wanneer je wil in-tunen met je omgeving maar dat niet automatisch gaat: vertraag je tempo en loop extra langzaam. Dan komt de rest vanzelf.  (bron tekst https://www.happinez.nl/)

Hoe motiveer ik mezelf?

Als je niet lekker in je vel zit, zul je de neiging herkennen om het ondernemen van activiteiten uit te gaan stellen. Een goede actie is om dan te beginnen met bv 5 minuten. Dikke kans, dat – als je eenmaal buiten bent – dat je er dan toch wellicht wel 10 minuten van maakt. In dat geval ben je tevreden over jezelf, en dat is beter dan jezelf voornemen om elke dag te gaan wandelen, en te balen dat het er toch niet van gekomen is.